Tentoonstellingen bij Galerie Jacoba Wijk
2000 2005 2006 2008 2011

+ 2013

website: www.hermanmakkink.eu

"Nog geen levende legende"

In gesprek met Herman Makkink over A Clockwork Orange

door Melson Zwerver

Het werk van Herman Makkink werd in 1971 in één klap wereldberoemd nadat Stanley Kubrick twee van zijn beelden gebruikte in de controversiële film A Clockwork Orange. Vierendertig jaar later exposeert Makkink nieuwe werken in Galerie Jacoba Wijk, plus het beeld dat hem wereldfaam bezorgde: de Rocking Machine. Tijdens de opening van deze expositie praatten wij kort met de kunstenaar."Aan het begin van de jaren zeventig had ik een atelier in East End in Londen. Kubrick was voor zijn film op zoek naar beelden die pasten in het futuristische decor van A Clockwork Orange en kwam daarom kijken bij de kunstenaars die samen met mij in het pand werkten. Helaas was ik er die dag zelf niet, maar hij zag mijn beelden en wilde ze graag gebruiken, net als een paar schilderijen van mijn broer.

Beschadigd
"Tijdens de opnamen is de Rocking Machine flink beschadigd geraakt. Kubrick heeft het beeld laten repareren en het uiteindelijk van me gekocht. De hoofdpersoon Alex gebruikt de Rocking Machine in de scène waarin hij een vrouw vermoordt. Ik vond het wel interessant dat mijn beeld daarvoor werd gebruikt, want het was de tijd van Pop Art en ik probeerde toch choquerend werk te maken.

Het geweld in de film
"Ik vond A Clockwork Orange een goede film. Je ziet nu dat veel van Kubricks voorspellingen over geweld en de maatschappij zijn uitgekomen. Ik heb zelf niet zo veel gemerkt van de gevolgen van de film: de British Art Council heeft een werk van me gekocht, en een verzamelaar van filmspullen uit New York. Mijn werk is nog niet zo legendarisch als de film uiteindelijk is geworden - en ik ben zeker geen levende legende! Maar u kunt wel legendarisch worden door één van de overgebleven Rocking Machines te kopen."

Herman Makkink
Herman Makkink (1937) werd geboren in Winschoten, studeerde scheikunde aan de Universiteit van Groningen en is als beeldhouwer en tekenaar autodidact.
In de 60er-en begin 70er-jaren woonde hij in Londen, waar hij een atelier had in St. Catharine's Docks.
Zijn eerste solo-tentoonstelling had hij in het Courtauld Institute of Art. In Nederland heeft hij een 20-tal werken uitgevoerd in de openbare ruimte.
Hij heeft tentoonstellingen gehad in Engeland, V.S., Duitsland, Frankrijk, België en hij heeft sinds 1982 een vaste band met de Weteringgalerie in Amsterdam.
Hij woont tegenwoordig afwisselend in Engeland, Italië en Amsterdam.

Website: www.hermanmakkink.eu