Tentoonstellingen bij Galerie Jacoba Wijk
2003 2006

`OPEN ZENUW´

Leeuwarden- Robert van Westendorp (1951) heeft zich gespecialiseerd in het verontrustend verbeelden van de mens. Menselijke tekortkomingen worden meedogenloos blootgelegd, wat een aangenaam onbehagen oproept. In Artemisia is zijn laatste werk te zien. Niet voor de teerhartigen, wel voor liefhebbers.

Een expositie van Van Westendorp is als een open zenuw aan de muur. Confronterend, maar ook intrigerend. Je houdt er van of je vindt het vreselijk, een tussenweg is niet mogelijk. Dat werd afgelopen zomer nog eens bevestigd in een enquête onder bezoekers van de Open Stal. Van Westendorp scoorde, als enige, hoog in zowel de positieve als negatieve categorie.

Jarenlang hij in een instelling voor kinderen en jeugdigen met een ontwikkelingsstoornis. Hij moet dit werk met mededogen hebben gedaan, want de afgebeelde figuren (Vaak naakt of schaars gekleed, wat de kwetsbaarheid benadrukt) zijn met compassie geportretteerd. Dit is geen aanklacht tegen gekte, maar een omarming van onvolkomenheden. Verpakt in een realistische schilderstijl en een onopgesmukte verteltrant. Over eenlingen in een onwillige wereld.

Van Westendorps laatste reeks heet `Mormo maura´. Dat is de naam van een nachtvlindersoort, wat in het Nederlands vertaalt `Zwart weeskind´ heet. Beide betekenissen worden hier zichtbaar gemaakt; de ėėn letterlijk, de ander figurlijk.

Kinderen doemen op uit een donkere achtergrond. Hun gelaatstrekken zijn soms nauwelijks te onderscheiden van de omgeving. Zo duister zij de doeken.. Dat heeft ook zo zijn nadelen. Van Westendorps werk is moeilijk te reproduceren, de finesses van zijn zwart laten zich nauwelijks vangen in een foto. Ook de grijzen en de blauwen zijn dermate sensitief van samenstelling dat alleen een werkelijke waarneming voldoet.

De beklemmende beelden van Van Westendorp krijgen volop de ruimte om op je in te werken. Alsof je een heel zuur snoepje eet. Je bek trekt er van samen, pas later wordt het lekker. En voordat je het weet is de zak leeg.


Recensie uit `De Leeuwarder Courant´ van 11-03-06 n.a.v. expositie Artemisia in Kunstzaken